top of page

PROJEKT

1

FOTBOLL FÖR JÄMSTÄLLDHET - VIA KISUMU

 

 

 

I länder där skola och utbildning inte är en given del av barnens uppväxt och tillvaro kan idrotten spela en stor och viktig roll för ungas liv och framtid. Många organisationer i Kenya använder sig av idrottsutövande som ett verktyg för förändring. Möjligheten till idrott genererar inte bara givna platser för umgänge och glädje, utan också en plats för lärdom och utveckling. Genom idrottandet kan en tillsammans skapa en gemensam grund för värden och normer. En får lära sig bl.a. om lagspel, samarbete, att spela efter och förhålla sig till olika regler som tillsammans bygger upp s.k. ”social skills”. Sociala färdigheter som kan komma att vara unga människor till stor hjälp och ge bättre framtidsutsikter.

 

En talar ofta om fotboll som världens mest populära sport. Drygt 240 miljoner människor i ca 200 länder spelar fotboll regelbundet. 120 miljoner människor är registrerade fotbollsspelare, men endast 10 miljoner av dessa är kvinnor.  Vi har sedan vi var små spelat fotboll i olika föreningar i Sverige. Under åren som damfotbollsspelare har vi på många sätt reflekterat över damfotbollens underordnade position gentemot herrfotbollen och det "manliga fotbollsspelandet”. Fotboll är ett världsspråk och detta är en struktur som går att se på alltför många platser. 

Bakgrund

Kenya är en idrottsnation. Både manliga och kvinnliga atleter har i många år tagit hem medaljer i friidrottssammanhang såsom OS och VM. Framgångarna har öppnat för många ekonomiska möjligheter, både för landet; i form av uppmärksamhet och investeringar, men också för individen som erbjuds stipendier och större karriärmöjligheter. Trots detta misslyckas Kenya att uppvisa dessa goda resultat inom lagsporter. Det beror till stor del på korruption inom landet och bristande strukturer i regeringen. Engagemanget ovanifrån är mycket begränsat och alltför få satsningar görs på ungdomar och idrottsföreningar.

 

Ytterligare ett stort problem är att det finns en tydlig trend i hur tillgångarna fördelas mellan flick- och pojklagen. På grund av könsbaserade fördomar och könsroller diskrimineras kvinnor. Medan Premier Leauge på damsidan inte kan spelas till fullo på grund av avsaknad av pengar, har männens Premier Leauge alldeles nyligen fått en ny sponsor som säkrar ligan spel i fyra år till. 

Trots den enorma populäritet fotbollen erhåller i Kenya är sporten fortfarande klassad som en ”killsport” och kvinnliga spelare saknar plattformen att visa sina talanger och ta de av de möjligheter som kan komma med det. Det finns väldigt få kvinnliga fotbollstränare och desto färre kvinnliga förebilder att se upp till.

Kenyas första internationella kvinnliga fotbollsspelare

Doreen Nabwire

Doreen Nabwire, Kenyas första internationella fotbollsspelare, skriver på www.michezoafrika.com att den kenyanska staten är ett problem som fortsätter att begränsa unga kvinnliga fotbollsspelare, unga stjärnor, som strävar efter att skapa sig någon slags identitet kring fotbollen eller som drömmer om att kunna försörja sig på den. Förutom satsningar från FIFA finns det inga strukturer på plats, inget hållbart ”ligsystem”  och det görs inga tillräckliga satsningar på att rädda damfotbollen. Sorgligt nog ser man att vissa unga talanger slutar spela på grund av att de tvingas in i tidiga äktenskap, prostitution och kriminalitet. Några blir kvar, hopplöst strandade, och längtar efter den dagen då deras kraftansträngning ska löna sig.

 

Hela artikeln kan du läsa

Syfte och Mål

Vårt projekt går ut på att, i samarbete med organisationen Kisumu Youth Olympic Centre (KYOC), spela fotboll med unga tjejer och ta lärdom av varandra. Vi vill med hjälp av fotbollen skapa ett forum för diskussion och samtal kring hur det är att vara ung och kvinna för att stärka varandra. Vi vill hjälpa till med deras arbete för att få tjejer att våga ta plats och att tro på sig själva med stöd i fotbollsverksamheten. Vi vill fortsätta peppa dem och kommer att donera material (matchställ, skor och övrig utrustning i den mån vi lyckas samla in) för att förbättra deras förutsättningar att kunna och vilja fortsätta. 

Vi har sett fotbollens potential att förändra och kommer i vårt projekt att använda oss av fotboll för att kommunicera våran vision som ett verktyg för att stärka unga tjejer. Fotbollsplanen blir ett forum för samtal om ämnen även helt utanför fotbollen som är viktiga för likväl ungdomar i Kenya som i Sverige. Det kan vara frågor kring sex, preventivmedel, relationer och att vara ung i största allmänhet.

 

Vi är sponsrade med material såsom matchställ, fotbollar och vattenflaskor från Rejmersholmes IK och Mjölby AI FF som vi tar med till KYOC. Dessutom hoppas vi på att få in en slant via vår insamling.

2

RÖDA KORSET KENYA - VOLONTÄRT ARBETE 

Under första delen av resan kommer vi att samarbeta med kenyanska Röda Korset och volontärarbeta på några av de lokala kretsarna. Just nu bedriver de sex stycken olika projekt i västra Kenya som vi har möjlighet att ansluta oss till som volontärer. Vi kommer att få fördjupa oss mer i ett av dem för att på plats göra det vi kan för att hjälpa till.

 

Mer info om detta kommer inom kort!

bottom of page